YENİLENEBİLİR ENERJİ TEKNOLOJİLERİ ALANI

05.09.2013 4491

Okulumuzda Anadolu Meslek Programında (AMP) ve  Anadolu Teknik Programında (ATP) proğramlarında eğitim verilmektedir.

Alan Hakkında

Yenilenebilir enerji teknolojileri; rüzgâr ve güneş enerjisinden elektrik üreten küçük ve büyük çaplı santrallerin kurulumu, işletilmesi, bakımı, onarımı ve arızalarının giderilmesi ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Gücünü güneşten alan, hiç tükenmeyeceği düşünülen ve çevreye zarar vermeyen enerji kaynakları yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Yenilenebilir enerji, yeşil enerjidir. Güneş ve rüzgâr yenilenebilir enerji kaynağıdır. Bu teknolojiler ile günümüzde en çok ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi üretilmektedir.

Kirlettiğimiz çevre ile ilgili problemler arttıkça yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi artmış ve bunlarla ilgili projeler de destek görmeye başlamıştır. Önümüzdeki yıllarda dünyada üretilen toplam elektrik enerjisinin yaklaşık olarak %10-15lik bir bölümü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacaktır. Enerji kaynaklarının tükenmeye başladığın gündeme geldiği bu günlerde Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgâr ve güneş enerjisinin kullanımı daha bir önem kazanmaya başladı. Ülkemiz, uzun bir dönem rüzgâr, güneş, jeotermal, su gibi yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüştürülemedi. Yalnız son yıllarda yapılan çalışmalar sonuç vermeye başladı. Rüzgâr ve güneşten elektrik üretmek için yatırımlar hızlandı. Rüzgâr enerjisinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun verdiği 100’e yakın lisanstan işletmeye geçenlerin kurulu gücü yaklaşık 1400 megavata (MW) ulaştı. Halı hazır da ülkemizin elektrik üretiminin %1.7 si rüzgâr enerjisinden karşılanmaktadır. Türkiye'de bu sektör hızla gelişmekte ve bu alanda ciddi miktarda kaliteli elemana ihtiyaç duyulmaktadır.

En genel olarak, yenilenebilir enerji kaynağı; enerji kaynağından alınan enerjiye eşit oranda veya kaynağın tükenme hızından daha çabuk bir şekilde kendini yenileyebilmesi ile tanımlanır. Örneğin, güneşten elde edilen enerji ile çalışan bir teknoloji bu enerjiyi tüketir, fakat tüketilen enerji toplam güneş enerjisinin yanında çok küçük kalır. En genel yenilenebilir enerji şekli güneşten gelendir. Bazı formlar güneş enerjisini ve rüzgâr gücünü depolar.

Yenilenebilir enerjinin; tesisler, hayvanlar ve insanlar tarafından kalıcı olarak tüketilmesi mümkün değildir. Fosil yakıtlar, çok uzun bir zaman çizelgesi göz önüne alındığında teorik olarak yenilenebilir iken, istismar edilerek kullanılması sonucu yakın gelecekte tamamen tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır.

Meslek Elemanında Aranan Özellikler:

•  Bu alandaki mesleklerde çalışacak kişilerin;
  •  El ve gözlerini eş güdümlü kullanabilen,
  •  Şekil ve uzay ilişkilerini görebilen,
  •  Dikkatli ve sorumluluk sahibi olmalıdır,
  •  Makine ve malzeme ile çalışmaktan hoşlanan,
  •  Titiz ve özenli olarak çalışabilen,
  •  Ekip halinde çalışmaya yatkın.
  •  Soğukkanlı ve sabırlı çalışan,
  •  Matematik ve fen bilimlerinde başarılı,
  •  Şekilleri doğru algılayabilen
  •  Sayılar ve şekiller arasındaki ilişkileri çabuk algılayabilen
  • Teknoloji alanındaki yenilikleri takip eden kişiler olması gerekmektedir.

Meslekte çalışacak kişilerin tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirmelidir. El becerisine dayalı bir meslek alanı olduğundan, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmelidir.

Ayrıca titizlik ve özen isteyen bir çalışma gerektirdiğinden kişinin sabırlı, dikkatli ve tedbirli olması gerekir.

Alandan Mezun Olan Öğrenciler Nerelerde Çalışıyor?

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı'ndan mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Rüzgâr enerji santrallerinde,

2. Güneş enerji santrallerinde,

3. Küçük rüzgâr türbini kurulumu firmalarında,

4. Küçük güneş türbini kurulumu firmalarında,

5. Rüzgâr türbini üreten firmalarda,

6. Güneş paneli üreten firmalarda,

7. Diğer elektrik santrallerinde vb. yerlerde çalışabilirler

Mezun Öğrenciler Üniversitelerin Hangi Bölümüne Gidebilir?

Kariyerlerine Nasıl Devam Edecekler?

Bu alan mezunları; YÖK'ün uygulaması devam ettiği sürece aşağıda belirtilen ön lisans programlarına gidebilirler:

•  Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi
  •  Elektrik
  •  Elektrik Enerjisi Üretimi, İletim ve Dağıtımı
  •  Elektrikli Cihaz Teknolojisi
  •  Elektromekanik Taşıyıcılar
  •  Elektronik Haberleşme Teknolojisi
  •  Elektronik Teknolojisi
  •  Enerji Tesisleri İşletmeciliği
  •  Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi

Ayrıca, meslekî ve teknik lise mezunlarından kendisini yetiştirenler üniversite giriş sınavlarında başarılı olursa dilediği Lisans programında eğitim alabilir.  Meslek yüksekokulunubitirenler, Dikey Geçiş Sınavı ile Lisans programlarına geçebilirler.  Eğitimini tamamlayarak iş hayatında gerekli yeterlikleri kazanan meslek elemanları Yenilenebilir Enerji Teknolojileri alanındaki işletmelerde kariyer yapabilirler.

Mezun Olanlara Hangi Belgeler Verilir?

Diploma ile birlikte iş yeri açma belgesi verilmektedir. Ayrıca tüm mezun olan öğrencilere teknisyen unvanı verilmektedir.