MAKİNA VE TASARIM TEKNOLOJİSİ ALANI

19.12.2012 2110

MAKİNA VE TASARIM TEKNOLOJİSİ ALANI

            Makine  ve Tasarım Teknolojisi alanı;  klasik ve bilgisayar kontrollü üretim tezgâhlarında makine imalatı işlemlerini yapma, kalıplama teknikleri, sac metal kalıpları, hacim kalıpları ve iş kalıpları imalatı yapma, iki ve üç boyutlu makine ve mekanizmaları çizimlerini yapma, makinelerin temel bakım ve onarımını yapma, mermer kesme ve işleme tezgâhlarında imalat işlemlerini yapma, endüstriyel döküm ve kalıplama,  yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Alanın Altında Yer Alan Dallar:

  1. Bilgisayar Destekli Endüsrtriyel Modelleme
  2. Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
  3. Bilgisayarlı Makine İmalatı
  4. Endüstriyel Kalıp
  1. Makine Bakım Onarım
  2. Değirmencilik
  3. Endüstriyel Ürünler Tasarımı
  4. Tıbbi Cihaz Üretimi
  5. Mikromekanik
  6. Savunma Mekanik Sistemleri

  Okulumuz  Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanında iki dal bulunmaktadır. 

 

• Bilgisayarlı Makine İmalatı Dalı 

Bilgisayar kontrollü talaşlı imalat tezgâhlarını çalıştırıp; sayısal kod üreterek kullanabilen, makine parçalarını işleyebilen, bu makinelerin her türlü ayar ve kontrollerini, makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımı yapabilen nitelikli teknik elemanların yetiştirildiği daldır

• Makine Bakım Onarım Dalı

Tezgâh kurulumunu yapan, tezgâhların bakım kataloglarını inceleyerek arıza tespitini yapan, arızalı parçayı onaran ya da yenisi ile değiştiren tezgâh ve makinelerin periyodik bakımlarını yapmaktadırlar.

 Bölümümüzde döner sermaye kapsamında öğrencilerimiz iş tecrübesinin yanında belli miktarlarda para kazanma fırsatı da yakalamaktadırlar. Mezun olan öğrencilere tekniker unvanını almaktadır. Ayrıca her öğrenci mezun sonrası iş yeri açma belgesini alabilmektedir.

Alanımızdan mezun öğrencilere 2 yıllık ve 4 yıllık üniversite kapıları da açıktır. İki yıllık mezunlar teknisyen ünvanı verilmektedir.  4 yıllık bitirenler teknik öğretmen yada mühendis olabilmektedirler.

            Mezunlar farklı sektörlerde ve iş alanlarında çalışma fırsatına sahiptirler.  Özel sektörde özellikle büyük endüstriyel firmalarda, otomotiv, enerji, imalat, kalıp imalatı, gemi sanayi ve havacılık sektöründe iş bulabilirler. Ayrıca; kamu sektöründe ve kamu kuruluşlarında, araştırma enstitülerinde, üniversitelerde akademik kariyere yönelmek de mümkündür.